Nauwkeurigheid vermogensmetingen met oscilloscoop verbeterd

Hoogfrequente vermogensmetingen met de oscilloscoop kunnen nu met een sterk verbeterde nauwkeurigheid worden uitgevoerd dankzij de zogeheten de-skew correctiesignaalbron van Yokogawa. Deze uitbreiding werkt tezamen met spanning- en stroomprobes en de /G4 optie op zowel de digitale als mixed-signal oscilloscopen van dezelfde fabrikant.

Hoewel vermogensmetingen met een oscilloscoop principieel minder nauwkeurig zijn dan met behulp van een digitale vermogensmeter, biedt eerstgenoemde een veel grotere bandbreedte. Dat komt goed van pas bij bijvoorbeeld het meten van hoogfrequente schakelverliezen in geschakelde voedingen (SMPS's). Maar natuurljik is deze optie voor de scoop als algemeen accessoire inzetbaar op plaatsen waar niet het onderste uit de kan hoeft te worden gehaald of het budget een echte vermogensmeter (nog) niet toelaat.

De signaalbron met "de-skew"-correctie is een accessoire die speciaal is ontworpen om de meetnauwkeurigheid van oscilloscopen te maximaliseren wanneer deze worden gebruikt om het vermogen te meten van snel schakelende apparaten en hoogfrequente golfvormen.

Om de diverse parameters van geschakelde voedingen zoals vermogen, impedantie, powerfactor, watt-uren en ampère-uur in bedrijf te meten, moeten de spanning en stroomsignalen worden aangesloten op de ingangen van de oscilloscoop zonder dat er een verschil in overdrachttijd ontstaat. De signaalbron corrigeert de mogelijke vertragingen tussen spanning en stroom in combinatie met de automatische de-skewfunctie als onderdeel van de /G4 optie.

Het apparaat produceert een uitgangsspanning van 0 tot 5 V en een stroom van 0-100 mA (voor lage-stroommetingen) of 0-1 A (voor hoge-stroommetingen). De afschakeltijd bedraagt ongeveer 25 ns (lage stroom) of 250 ns (hoge stroom). Het vaste tijdsverschil tussen spanning en stroom is 2,3 ns ± 0,5 ns (lage stroom) of 14,5 ns ± 1,0 ns (hoge stroom). De voeding van 5 V DC/100 mA wordt uit de oscilloscoop gehaald via een USB-kabel.

De signaalbron met de-skewcorrectie ondersteunt het gebruik van reguliere stroomtransformatoren en een verscheidenheid van clamp-on stroomtangen.

Precision Making

Top